Increase Fonts:

« Εκεί  που το  παραμυθένιο όνειρο γίνεται πραγματικότητα …… όταν οι άνθρωποι  σέβονται κι αγαπούν τον τόπο τους!!»

 

{jb_dropcap}Ε{/jb_dropcap}κδρομή του Σ.Ι.Κ.Ξ.Γ PALSO Πρέβεζας –Λευκάδας (www.palsoprevezaslefkadas.gr) στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο , το πιο ορεινό χωριό της Μακεδονίας, στην γόνιμη και ευλογημένη από την αφθονία του νερού περιοχή της Πέλλας ,  σε ύψος 1200μ του όρους Βόρα (Καιμακτσαλάν).

Το πανέμορφο πέτρινο χωριό  που  τα τελευταία χρόνια με την εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη , έχει εξελιχθεί ως το top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας , φιλοξένησε συναδέλφους ,  γονείς και μαθητές μας την προηγούμενη εβδομάδα και μας μάγεψε με  τη  ζεστή  και ανθρώπινη φιλοξενία του .

 

Οι κάτοικοί του διωκόμενοι από τους Τούρκους εγκαταστάθηκαν εκεί τον 16ο αιώνα κατασκευάζοντας πέτρινα σπίτια. Το χωριό εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του ΄80  λόγω αποκλεισμού του από τις μεγάλες και διαρκείς  χιονοπτώσεις .

Το 1994 όμως με την δημιουργία του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα ( Καιμακτσαλάν ) το οποίο απέχει μόλις 17 χλμ γίνεται σημείο αναφοράς για το χιονοδρομικό κέντρο και τους φίλους του σκι. Οι απόγονοι των πρώτων κατοίκων , επισκευάζουν και αναπαλαιώνουν τα παλιά εγκαταλελειμμένα σπίτια  και τα μετατρέπουν  σε όμορφους παραδοσιακούς ξενώνες .Όλες οι παρεμβάσεις έχουν σεβαστεί απόλυτα την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού.

 

Σήμερα έχοντας τον  χαρακτηρισμό από το Υπ.Πολιτισμού ως παραδοσιακό χωριό μπορεί να προσφέρει ποιοτική φιλοξενία στους παραδοσιακούς πολυτελείς ξενώνες , στα στιλάτα μαγαζιά  και στις εξαιρετικές από γεύσεις ταβέρνες του ( μας εντυπωσίασαν οι πολύ οικονομικές τιμές των πλουσιοπάροχων πιάτων και ιδιαίτερα η αναγραφόμενη προέλευση των υλικών  που χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική τους η οποία έχει έντονα στοιχεία εντοπιότητας ).

Αναλλοίωτα χαραγμένες στην μνήμη μας θα μείνουν εικόνες που είδαμε στην περιήγηση με  Snow Cat  στα 2.524μ στο καταστόλιστο με χιόνι εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στους -12ο .Μοναδική  θέα από την τρίτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας στα σύνορα με τη χώρα της FYROM.

Η εκδρομή μας στον Παλιό Άγιο Αθανάσιο συνδυάστηκε υπέροχα με βουτιά στα λουτρά της ευεξίας , στα λουτρά Πόζαρ που βρίσκονται στα ριζώματα του Βόρα , σε υψόμετρο 360-390μ.Η Λουτρόπολη συνδυάζει το χειμώνα τον εναλλακτικό τουρισμό με το χιονοδρομικό κέντρο Καιμακτσαλάν τέλεια.!

Αποχαιρετίσαμε το πλούσιο περιβόλι της Μακεδονίας με τις μηλιές , κερασιές , ροδακινιές , πηγή ζωής για τους  κατοίκους , αγρότες μιας  γης που πληρώνει  τους κόπους του με πολύτιμους καρπούς , δίνοντας την υπόσχεση , θεού θέλοντος ,  να ξανανταμώσουμε το καλοκαίρι στις γιορτές  κερασιού!!

{jb_lightbulb}Ερώτηση μικρού μαθητή μας για επίλογο : Γιατί εδώ πάνω φυτρώνουν μόνα δέντρα κι όχι φωτοβολταικά;{/jb_lightbulb}

Απάντηση ……

Το Δ.Σ